Τι έμαθα στην πρώτη μου δουλειά

Στην πρώτη μου δουλειά, μόλις είχα τελειώσει το μεταπτυχιακό μου, είχα μια συνάδελφο που την έλεγαν Όλγα. Δεν έχει σημασία το επίθετο ή η ηλικία της αλλά ήταν ένας από τους πιο υπέροχους ανθρώπους που έχω γνωρίσει ποτέ και σήμερα παίρνω αφορμή από εκείνη για να μιλήσω για την καλοσύνη των ανθρώπων που δεν έχουν τίποτα να κερδίσουν από σένα.

Η Όλγα ήταν η μέντοράς μου κατά κάποιον τρόπο, χωρίς να το συνειδητοποιήσει καμία από τις δυο μας ή να το ονομάσει έτσι. Μπορεί να είχα τις γνώσεις για να κάνω καλά τη δουλειά μου στην εταιρεία που δουλεύαμε αλλά δεν είχα ιδέα από το πώς χειρίζεσαι τους συναδέλφους, τα αφεντικά, ακόμα και το φόρτο εργασίας και πώς ισορροπείς την προσωπική ζωή με μια απαιτητική δουλειά. Με ανάγκαζε να βγω για διάλειμμα όταν ήμουν έτοιμη να καταρρεύσω, με συμβούλευε πώς να χειριστώ δύσκολες καταστάσεις στην εταιρεία και με πείραζε σαν να ήμουν η μικρή της αδελφή.

Νομίζω πως χάρη σ’ αυτήν έμαθα πως το πιο σημαντικό πράγμα, εκτός από το να είσαι καλός στη δουλειά σου, είναι να είσαι καλός με τους γύρω σου και να βοηθάς όσο μπορείς κι ας μην έχεις να κερδίσεις τίποτα από αυτό. Γι’ αυτό και προσπαθώ να βοηθώ όσους ενδιαφέρονται για τη μετάφραση (που είναι ο δικός μου χώρος εργασίας και εμπειρίας) και γι’ αυτό θέλησα να συμμετάσχω στο δίκτυο μέντορινγκ Women on Top. be nice at work

 

Στην πορεία μου από εκείνη την εταιρεία σε άλλες και μετά ως ελεύθερος επαγγελματίας είδα πολλούς τύπους ανθρώπων και συναδέλφων.  Τότε η έννοια «τοξικός άνθρωπος» δεν υπήρχε καν και το bullying στο χώρο εργασίας γινόταν και από αφεντικά αλλά και από συναδέλφους.

Παρόλο που δεν μπόρεσα να είμαι άτρωτη στις σφαίρες όλων τους και σίγουρα δεν ήταν όλοι μόνο κακοί ή μόνο καλοί (άλλωστε είμαι πολύ τυχερή που μέσα από τη δουλειά μου γνώρισα άτομα που είναι σήμερα κάποιοι από τους πιο καλούς μου φίλους), έχω πειστεί πως η καλοσύνη στο χώρο εργασίας (και γενικά στον επαγγελματικό χώρο, μια που σήμερα το κλασικό 9-5 ωράριο αντικαθίσταται από πιο ευέλικτες μορφές εργασίας) είναι μια από τις πιο σημαντικές αρχές.

be nice

Φυσικά (και αυτό το έχω μάθει με τον πιο άσχημο τρόπο) η υπερβολική καλοσύνη βλάπτει γι’ αυτό καμιά φορά χρειάζεται να είμαστε αυστηροί – με τον εαυτό μας, όσον αφορά το πόσα ανεχόμαστε, και μετά για τους άλλους, πόσα τους επιτρέπουμε. Εσείς τι πιστεύετε; Είναι σημαντικό να είναι κανείς καλός (και σ’αυτό περιλαμβάνονται πολλά πράγματα όπως η ευγένεια, η συναδελφικότητα, η συνεργασία κ.ά) ή χρειάζεται αυστηρότητα για να διατηρήσει κανείς το κύρος του στη δουλειά;

do no harmbut take no shit

ps. Ευχαριστώ όλους όσοι απάντησαν στις ερωτήσεις του προηγούμενου άρθρου! Με ενδιαφέρει πολύ η γνώμη σας και μου δίνει απίστευτη χαρά η υποστήριξή σας σ’ αυτό το blog ❤

20 σκέψεις σχετικά με το “Τι έμαθα στην πρώτη μου δουλειά

  1. Ο/Η MichaelK λέει:

    Είναι μεγάλο θέμα οι σχέσεις στον εργασιακό χώρο, ιδίως σε μια δυσλειτουργική κοινωνία όπως η δική μας. Έχω και εγώ πολλές εμπειρίες καλές και κακές αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι μπορώ να απαντήσω με σιγουριά. Προσωπικά μάλλον δύσκολο άνθρωπο θα με χαρακτήριζα με την έννοια ότι όταν κάποιος προδώσει την εμπιστοσύνη μου ή εκμεταλλευθεί την προθυμία μου αλλάζει τελείως η συμπεριφορά μου.

    Αρέσει σε 1 άτομο

  2. Ο/Η Sofia Kioroglou λέει:

    Άσε και εγώ πικρή εμπειρία από συναδέλφους. Πολύ δύσκολο να υπάρξουν καλές διαπροσωπικές σχέσεις. Δεν ξέρω τι γίνεται αλλά πολύ ανταγωνισμός, κακία και ζήλεια στο χώρο εργασίας κι αυτός είναι ο λόγος που επέλεξα το freelancing (όχι πως δεν υπάρχουν προβλήματα) αλλά πολλές φορές επιλέγω τις συνεργασίες μου.

    Αρέσει σε 2 άτομα

  3. Ο/Η astylishchoice λέει:

    Είσαι πολύ τυχερή που συνάντησες την Όλγα και μακάρι κάθε νέο παιδί που ξεκινάει να συναντάει μια αντίστοιχη Όλγα, που θα το καθοδηγεί, θα το συμβουλεύει και θα το προστατεύει από τις κακοτοπιές στα πρώτα του επαγγελματικά βήματα!
    Όλα μου τα χρόνια υπήρξα συνεπής, καλοπροαίρετη και τολμώ να πω βλακωδώς εργατική.Ήμουν πάντα τόσο υποχωρητική που έχανα το δίκιο μου και αυτό που άξιζα να πάρω σαν ανταμοιβή! Δεν αισθάνομαι απογοητευμένη γιατί αυτός ήταν (κακώς βέβαια) ο χαρακτήρας μου και μου έδινε τεράστια ικανοποίηση το ότι έκανα αυτό που αγαπούσα. Τώρα προσπαθώ να προστατεύσω τα παιδιά μου για όσα πρόκειται να αντιμετωπίσουν και να θωρακίσω τον χαρακτ’ηρα τους ώστε να μην πληγώνονται από το κάθε είδους bullying, να μην χάνουν το δίκιο τους και να διεκδικούν αυτό που τους αξίζει! Μου άρεσε πάντα και μου αρέσει ακόμα να βοηθώ τα νεότερα παιδιά, ειδικά αυτά που δείχνουν να αγαπάνε αυτό με το οποίο πρόκειται να ασχοληθούν και δείχνουν να το θέλουν πάρα πολύ! Πάντως είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα εκεί έξω και εκτός από την μόρφωση και την εργατικότητα χρειάζεται και αρκετή τύχη !
    Μου αρέσουν πάντα τα θέματα σου και στο έχω ξαναπεί και συγνώμη για την πολυλογία !!!!!

    Αρέσει σε 3 άτομα

    • Ο/Η metaphrasi λέει:

      Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια! Χαίρομαι πολύ που ανταλλάσσουμε απόψεις από εδώ… Η αλήθεια ειναι πως οι καλοί χαρακτήρες συχνά γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης στο χώρο εργασίας και δυστυχώς είναι δύσκολο να προστατευθεί κανείς πάντα. Όσον αφορά την τύχη, είναι σίγουρα απαραίτητη αλλά πιστεύω παίζει σημαντικό ρόλο και το να αντιλαμβάνεται κανείς τις ευκαιρίες και να ζυγίζει τις καταστάσεις.

      Αρέσει σε 2 άτομα

  4. Ο/Η astylishchoice λέει:

    Ναι συμφωνώ απόλυτα. Με τον όρο τύχη(?) αυτό εννοώ,Την ευκαιρία που θα εμφανιστεί! Νομίζω πως τύχη είναι ο συνδυασμός εξυπνάδας,προσπάθειας, ταλέντου, επιμονής και αποφασιστικότητας!
    Σε φιλώ πολύ

    Αρέσει σε 2 άτομα

  5. Ο/Η metaphrasi λέει:

    ακριβώς! όλα αυτά μαζί 🙂 Παλιά στην περιοχή όπου έμενα είχε παντού στους τοίχους ένα γκράφιτι, ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΟ – αν με το τυχαίο εννοούμε το συμπτωματικό. Είναι όλα συνδυασμός πολλών πραγμάτων! σε ευχαριστώ και πάλι για τα καλά σου λόγια σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για μένα. Φιλιά και καλή εβδομάδα!

    Αρέσει σε 2 άτομα

  6. Ο/Η mariliat λέει:

    Καλό μήνα Φωτεινή!!!
    Ταυτίζομαι τόσο πολύ με αυτό το άρθρο!!! Είναι αλήθεια ότι και εγώ συναντήσει πολλούς διαφορετικούς χαρακτήρες στη δουλειά μου ή μάλλον στις δουλειές μου. Πολλούς τοξικούς, δήθεν αυστηρούς, αρκετούς σωστούς επαγγελματίες, αλλά μόνο δύο άτομα έως σήμερα έχω ξεχωρίσει. Ανιδιοτελή, μεταφέρουν με αγάπη το αντικείμενο της δουλειάς και δείχνουν σεβασμό στον άνθρωπο. Μια επαγγελματική σχέση μπορεί να γίνει φιλική ή να μετατραπεί σε φιλία. Ναι, μπορούμε να είμαστε ευγενικοί, καλοπροαίρετοι και ταυτόχρονα αυστηροί. Ισορροπίες δύσκολες μεν, αλλά επιτυγχάνονται, όταν εμεις μπορούμε να ξεχωρίσουμε τις προσωπικές από τις επαγγελματικές μας σχέσεις.. Εμείς επιλέγουμε ποιοι θα είμαστε και πως θα σταθούμε στη δουλειά μας. Τέλος, όσους τοξικους και εάν συναντήσουμε, πάντα θα βρεθούν στο δρόμο μας άλλοι τόσοι καλοί άνθρωποι (στον επαγγελαματικό και προσωπικό τομέα.)
    Καλό απόγευμα,
    Μαρία
    xxx

    Αρέσει σε 3 άτομα

    • Ο/Η metaphrasi λέει:

      Ναι οι ισορροπίες είναι δύσκολες ειδικά όταν πρόκειται για τη δουλειά μας όπου τα πράγματα είναι ακόμα πιο λεπτά και οι παράγονες πολλοί περισσότεροι… Με κάνει να ελπίζω αυτό που λες για τους ανθρώπους, πως όσους «τοξικούς» χαρακτήρες κι αν συναντήσουμε, άλλους τόσους καλούς και σωστούς συναδέλφους. Μακάρι να συμβαίνει αυτό σε όλους τους τομείς της ζωής μας!

      καλημέρα και καλό μήνα!

      Αρέσει σε 2 άτομα

  7. Ο/Η fantra13 λέει:

    Τυχεροί όσοι συνάντησαν κάπου, κάποτε μια «Όλγα» που τους βοήθησε χωρίς να έχει κάποιο συμφέρον και τους έμαθε πέρα από επαγγελματίες να είναι κι άνθρωποι!

    Πολύ όμορφο άρθρο Φωτεινή μου! Θετικό για να ξεκινήσει καλά ο μήνας! Καλό μήνα λοιπόν! 😉

    Αρέσει σε 2 άτομα

  8. Ο/Η Άιναφετς λέει:

    Ενδιαφέρον έχει Φωτεινή μου και ίσως να μην είναι συμπτωματικό που και οι δυο με τις αναρτήσεις μας, ασχολούμαστε με την δουλεία, είτε δουλεύουμε για άλλον ή για τον εαυτό μας και καταλήγω, πως αν κάποιος κάνει με αγάπη ότι του ζητηθεί μόνο χαρά θα εισπράξει απ’ το «έργο» του! 😉

    Το ποστ, είναι μια ιστοριούλα…

    Πρόσεχε τι παραδίνεις…

    ΑΦιλάκια και καλό υπόλοιπο καλοκαιριού! 🙂

    Αρέσει σε 1 άτομο

    • Ο/Η metaphrasi λέει:

      Στεφανία μου θυμήθηκα πως δεν σου είχα απαντήσει εδώ 🙂 Συμφωνώ 100% με αυτό που λες – και ακόμα και αν δε φαίνεται έτσι πάντα, στο τέλος η αγάπη ανταμοίβεται (στη δουλειά τουλάχιστον χεχεχε) φιλιά πολλά!

      Μου αρέσει!

Σχολιάστε