Guest post at Metaphrasi: A… crispy affair

Σήμερα στο blog γράφει για τα βιβλία μαγειρικής η φίλη Crispy από το πολύ ενδιαφέρον blog As Crisp As it Gets. Πρόκειται για ένα ιστολόγιο στο οποίο ανατρέχω συχνά όταν έχω ξεμείνει από εμπνεύσεις για το τι να μαγειρέψω και ψάχνω κάτι καινούριο για μένα αλλά «δοκιμασμένο» από κάποιον άλλο! Ιδιαίτερα δε ταιριάζουν τα γούστα μας στα ζυμαρικά και έχω κάνει πολλές φορές τα πιάτα που προτείνει αυτούσια ή με μικρές παραλλαγές. Αυτό που νομίζω ότι κάνει το ιστολόγιό της να ξεχωρίζει, είναι ουσιαστικά αυτό που γράφει και η ίδια παρακάτω για τα βιβλία μαγειρικής: ότι δεν είναι μια απλή παράθεση μιας ενδιαφέρουσας συνταγής αλλά περιβάλλεται πότε από μια μικρή ιστορία, πότε από σχόλια για μια ταινία που ειδε ή ένα βιβλίο πουτην ενέπνευσε και πολύ συχνά από το κρασί που προτείνει να συνοδεύσει το πιάτο. Crispy σ’ ευχαριστώ πολύ!

Η αέναη γοητεία των βιβλίων μαγειρικής…

Η αλλιώς το never ending success story των βιβλίων μαγειρικής!

Θα περίμενε κανείς ότι  την εποχή του internet και της έκρηξης της πληροφορίας, τα βιβλία μαγειρικής θα ήταν τα πρώτα θύματα. Δεν έχουμε παρά να ‘’γκουγκλάρουμε’’   τον τίτλο μιας συνταγής ή το όνομα ενός υλικού και  θα βρεθούμε μπροστά  σε έναν απίστευτο αριθμό συνδέσμων .  Εν τούτοις, η έκδοση νέων βιβλίων μαγειρικής όχι μόνο συνεχίζεται ακάθεκτη αλλά στο παιχνίδι έχουν μπει πια και άτομα που δεν είναι σεφ: Ηθοποιοί, δημοσιογράφοι, συγγραφείς, blogger  αλλά κι  απλοί aficionados!

 ramsay

Τι κάνει τα βιβλία μαγειρικής τόσο δημοφιλή; Κατά την ταπεινή γνώμη της υποφαινόμενης, δύο είναι οι κύριοι λόγοι. Πρώτα απ’ όλα, η προσωπικότητα του συγγραφέα του βιβλίου. Οι αναγνώστες μάλλον δεν θέλουν πια αυστηρές οδηγίες από βλοσυρούς σεφ. Αυτό που θέλουν είναι να νιώθουν το συγγραφέα δίπλα τους στην κουζίνα. Θέλουν ιστορίες, κυρίως ιστορίες.  Οι οποίες ιστορίες θα συνοδεύουν τις συνταγές. Γιατί αγαπητέ συγγραφέα αγαπάς το συγκεκριμένο πιάτο; Γιατί χρησιμοποίησες το συγκεκριμένο υλικό; Τι έχεις να μου πεις για εκείνη την τεχνική;  Τι σου έμαθε η μαμά σου; Πες μας ιστορίες που θα διαβάσουμε και θα μας κάνουν να τρέξουμε στην κουζίνα! Πάρτε για παράδειγμα τον Jamie Oliver. Ένας μέτριος προς καλός σεφ του οποίου τα βιβλία –όλα!- τυγχάνουν τεράστιας  αποδοχής ! Γιατί; Διότι το χαριτωμένο ξανθό αγόρι με το ελαφρύ ψεύδισμα έχει προσωπικότητα! Είναι άμεσος, τσαχπίνης (!), έχει συνέχεια νέες ιδέες, τις οποίες μεταδίδει με έναν ενθουσιασμό που σε παρασύρει… προς την κουζίνα! Θυμάμαι, πριν χρόνια μου έκαναν δώρο το βιβλίο μαγειρικής της Ιταλίδας ηθοποιού Σοφία Λόρεν, με τίτλο «Συνταγές κι  Αναμνήσεις»’. Το βιβλίο είχε αγαπημένες της συνταγές της ιταλικής κουζίνας, από τις οποίες οι περισσότερες ήταν ήδη γνωστές. Αλλά το βιβλίο είχε γραφτεί με τέτοια αγάπη, τέτοιο ενθουσιασμό, τέτοια τρυφερότητα, που αντανακλούσε  όλη την πληθωρική προσωπικότητα της συγγραφέως του. Ακόμα και τώρα παραμένει ένα από τα αγαπημένα μου βιβλία μαγειρικής, στο οποίο επιστρέφω συχνά.

lauren

 Ο δεύτερος λόγος που τα βιβλία μαγειρικής παραμένουν δημοφιλή κι ευπώλητα είναι το γεγονός ότι … εξελίσσονται! Δεν έχουν μείνει στην κλασικό πρότυπο της στεγνής, βαρετής καταγραφής συνταγών . Ομόρφυναν! Τώρα πια η φωτογράφιση στα βιβλία μαγειρικής είναι  προτεραιότητα! Τέρμα πια οι θολές φωτογραφίες κάκιστης αισθητικής, εδώ πια έχουμε τέχνη… που προκαλεί αναπόφευκτα σιελόρροια! Και το κυριότερο απ’ όλα, τα βιβλία μαγειρικής εξειδικεύτηκαν! Ζήτω η εξειδίκευση! Βιβλία μαγειρικής με συγκεκριμένη θεματολογία είναι το νέο trend. Από το περίφημο Eggs του Michel Roux μέχρι βιβλία αποκλειστικά για vegans! Τώρα πια απ’ όλα έχει ο μπαξές των βιβλίων μαγειρικής. Αρκεί να έχεις όρεξη για μαγείρεμα! smitten

2 σκέψεις σχετικά με το “Guest post at Metaphrasi: A… crispy affair

Σχολιάστε