Bookish slang decoded

Ξέραμε ότι υπάρχει writer’s block αλλά seriously, reader’s block? Ή μάλλον για να το πούμε με το σωστό του όρο reading slump? Kι όμως, υπάρχει και είναι η αδυναμία να βρεις κάτι ενδιαφέρον να διαβάσεις για μία (κάπως παρατεταμένη) περίοδο, όταν τίποτα δε σου κάνει κέφι βρε παιδί μου! Και η αλήθεια είναι ότι προσωπικά το έχω περάσει αρκετές φορές. Το αντίδοτο είναι κάποιο καλό βιβλίο που θα βρεθεί ξαφνικά στο δρόμο σου και θα σε κάνει να ξεκολλήσεις 🙂

reading slump

Το ωραίο είναι ότι υπάρχουν πολλοί τέτοιοι ιδιωματισμοί ανάμεσα στους βιβλιοφάγους που σε πολλούς μπορεί να ακούγονται ακαταλαβίστικοι αλλά πιστέψτε με είναι φανταστικοί!

ΤBR: To Be Read

Τα βιβλία που σκοπεύει να διαβάσει το χ βιβλιοσκούληκο σε μια συγκεκριμένη (ή και μη περίοδο χρόνου) π.χ., ΤBR Ιουνίου ή γενικότερα πχ my TBR pile is consantly growing higher.

metaphrasi

Ship: βγαίνει από το relationSHIP

και σημαίνει κάτι που εγκρίνεις totally όπως μια σχέση ανάμεσα σε δυο πρωταγωνιστές ή ακόμα και μια φιλία.

Fandom: μια κοινότητα οπαδών κάποιου βιβλίου ή σειράς πχ HP fandom = Harry Potter fandom

Bookstagram: the instagram of books όπου υπάρχουν λογαριασμοί με χιλιάδες ακόλουθους, γίνονται πολλά giveaways και διαγωνισμοί.

bookstagram

Μερικοί ιδιωματισμοί που υπάρχουν κυρίως στο instagram:

S4S (Shoutout for Shoutout) – όταν κάποιος προτείνει στους ακόλουθούς του/της να ακολουθήσουν κάποιο λογαριασμό που θεωρεί πολύ καλό, π.χ. Go follow @frappuccinobooks her pictures totally rock (random όνομα, μπορεί να υπάρχει μπορεί και όχι)

Bookish box/bookbox: κουτιά γεμάτα book swag (see below) ή/και βιβλία που έρχονται με συνδρομή κάθε μήνα στην πόρτα σου. Υπάρχουν πολλά και πολύ ενδιαφέροντα, μπορείς να διαβάσεις περισσότερα εδώ.

738a90a1b851487989f131441f01b0a1

Unboxing: η διαδικασία του να ανοίγεις τα κουτιά αυτά και να φωτογραφίζεις τα περιεχόμενα. Συχνά γίνεται και σε βιντεάκι στο….

Booktube = το youtube των βιβλίων, όπου οι χρήστες έχουν το δικό τους κανάλι στο οποίο μιλάνε για βιβλία, κάνουν κριτικές και πολλά άλλα. Υπάρχουν άπειρα και πολύ ενδιαφέροντα κανάλια. Ένα από τα αγαπημένα μου είναι το The Modisher  🙂

Bookmail: όταν λαμβάνεις ταχυδρομείο που περιλαμβάνει βιβλία aka η καλύτερη στιγμή της εβδομάδας! Ειδικά όταν μέσα στο φάκελο υπάρχουν….

book mail

ACR = Advanced reader copies: δοκίμια ή σχεδόν τελικά βιβλία (μερικές φορές χωρίς εξώφυλλο) ή στα οποία θα γίνουν κάποιες μικροαλλαγές και στέλνονται σε bloggers για review πριν την κυκλοφορία του βιβλίου.

OTP: One True Pair

Δυο ήρωες που είναι γραφτό να είναι μαζί και ταιριάζουν απόλυτα κατά τον ομιλητή.

DNF: Did Not Finish

Βιβλία που δεν κατάφερε ο/η αναγνώστης/τρια να τελειώσει

dreamology greek

DNR: Did Not Read

Βιβλία που δε διάβασε

Book haul

Η ακατανίκητη μανία που μας πιάνει καμιά φορά να πάρουμε πολλά βιβλία μαζί. Ωραία Book haul  κάνει η Κατερίνα από το Garden of Stories.

Books-and-Coffee

Book hoarding

Όταν αγοράζεις περισσότερα βιβλία από όσα χωράει η βιβλιοθήκη ή το σπίτι σου… είμαι σίγουρα ένοχη γι’ αυτό όπως και αρκετοί άλλοι που ίσως διαβάζουν αυτό εδώ το blgo (Τζο σε κοιτάω που με κοιτάς ❤)

Book shelfie:

Φωτογραφία από τα ράφια της βιβλιοθήκης σου που με τόσο κόπο τακτοποίησες ανά χρώμα, συγγραφέα και ημερομηνία έκδοσης (προσωπικά έχω bookshelf shame και μάλλον δικαιολογημένα):

read neon light

Book Hangover

Όταν έχεις μόλις τελειώσει ένα πολύ καλό βιβλίο και δεν μπορείς (ή δε θέλεις) να αφήσεις αυτό το συναίσθημα που σου έχει προκαλέσει να σβήσει με το να διαβάσεις κάτι άλλο. Το έπαθα με το GoT (or Game of Thrones) και είναι αυτό που κλείνεις το βιβλίο, νιώθεις το κενό στο στομάχι σου  και αναρωτιέσαι»Και τώρα; Τι νόημα έχει πια η ζωή;»

Book (or bookshelf) porn (or envy)

Ξέρεις ότι είσαι ένα γνήσιο bookworm όταν σου τρέχουν τα σάλια βλέποντας όμορφες φωτογραφίες βιβλίων ή γεμάτες βιβλιοθήκες – ειδικά αυτές με τα ράφια ως το ταβάνι και τις σκάλες για να φτάσεις πάνω πάνω (σλουρπ).

bookcase bathtubbookshelves

BEA – Book Expo America: η μεγαλύτερη έκθεση βιβλίου στην Αμερική, κάτι αντίστοιχο της ευρωπαϊκής υπερδιοργάνωσης της Έκθεσης Βιβλίου της Φρανκφούρτης, όπου fangirls και boys πηγαίνουν ντυμένοι με κοστούμια από τα αγαπημένα τους fandoms και γίνονται πολλά και φανταστικά events.

Book swag

Λατρεία! Ό,τι έχει να κάνει με βιβλία και gadgets όπως σελιδοδείκτες, κοσμήματα, κάρτες, κεριά, λιπγκλος, λογοτεχνικά τσάγια, ό,τι φανταστεί κανείς. Παίρνει την αγάπη για το βιβλίο ένα βήμα παραπέρα!

book swag

book swag1

Wrap-up

Σύνοψη των βιβλίων που διαβάστηκαν ή όχι το μήνα (ή περισσότερους) που πέρασε. Ενδιαφέροντα βιβλία θα βρείτε στα Wrap ups της Ελένης από το Over the place.

Bookslut: cheating on books with books

Όταν σταματάς το βιβλίο που διαβάζεις και ξεκινάς παράλληλα κάποιο άλλο. You know you shouldn’t!

Book shame: η ενοχή του να διαβάζεις ένα βιβλίο που θα ντρεπόσουν να σε πιάσει κάποιος να κρατάς όπως πχ. οι 50 Αποχρώσεις του Γκρι ή και αυτό:

book shame.jpg

ήταν κάποιο από τα παραπάνω καινούριο για εσάς; υπάρχουν κι άλλα που θα έπρεπε να ξέρουμε;;; Σας φιλώ my little bookwormigs

Kαλό Σ/Κ!

ps. Οι φωτο είναι από το λογαριασμό μου στο instagram @metaphrasi 

taking photos of books

11 σκέψεις σχετικά με το “Bookish slang decoded

Σχολιάστε