Is booktube the future?

Το Booktube είναι μια τέλεια, πολύ γρήγορα αναπτυσσόμενη κοινότητα στην οποία οι πιο awesome βιβλιόφιλοι στήνουν κάποιον εξοπλισμό και μιλάνε στην κάμερα για τα αγαπημένα τους βιβλία. Eίναι ουσιαστικά μια άλλη μορφή blogging, μέσω video (vlogging). Συνήθως γίνεται μπροστά από κάποια βιβλιοθήκη ή πολύ ωραίο δωμάτιο γεμάτο βιβλία, αφίσες και fandom items.book tube (2).png

Εξελίσσεται σε ένα χώρο ανταλλαγής απόψεων και παθιασμένων συζητήσεων για τα βιβλία -άλλωστε έχουμε όλοι δει τη δυναμική των video στην εποχή της εικόνας. Οι εκδοτικοί οίκοι συναγωνίζονται για το ποιος booktuber θα παρουσιάσει τα βιβλία τους ενώ συχνά γίνονται διαγωνισμοί, unboxing videos (για τα book boxes) και giveaways.

Δεν είναι μόνο στο εξωτερικό διαδεδομένο σαν ιδέα αλλά και στην Ελλάδα και μάλιστα υπάρχουν πολλά (και πολύ καλά) κανάλια που παρουσιάζουν ελληνικά και ξένα βιβλία, στα ελληνικά ή στα αγγλικά. Aν θέλετε λοιπόν προτάσεις για βιβλία με πολύ ιδιαίτερο ύφος και στυλ και βαριέστε να ψάχνετε μόνοι σας με τις ώρες στο goodreads μπορείτε να παρακολουθήσετε μερικά κανάλια και να βρείτε τα αγαπημένα σας!

(Τα λινκ είναι στους τίτλους των καναλιών γιατί από ο,τι βλέπω δεν μπορούμε πια να ανεβάζουμε video στο wp?) 

Μερικά που έχω ξεχωρίσει είναι :

Evelyn Says Fandoms

evelynsaysfandoms

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 AngelMcCan  (έχει τόση πλάκα!)

angelmccan

Well done books

welldonebooks

H Reading BukowskiReading Bukowski έχει την τέλεια ήρεμη φωνή και χαριτωμένη προφορά και διαβάζει μερικά από τα πιο αγαπημένα μου βιβλία (sorry for the awkward shot) την οποία ανακάλυψα από την Akylina.

readingbukowski

H Kirsty έχει ένα επίσης ωραίο κανάλι και πολύ ήρεμη φωνή 🙂 

theliterarysisters

Η Leena είναι άλλη μια influential youtuber η οποία εκτός από βιβλία είναι ψαγμένη και με άλλα θέματα. (τη γνώρισα από την Ελένη 🙂 )

Just kiss my frog

Eξίσου ενδιαφέρον για τα ελληνικά δεδομένα είναι και το Garage Books του Μανόλη Ανδριωτάκη, στο οποίο συχνά φιλοξενεί καλεσμένους για συνεντεύξεις και συζήτηση.

garage books.jpg

Yπάρχουν πραγματικά πολλά κανάλια να εξερευνήσετε!
Και αν δεν είστε του video αλλά του ακουστικού, υπάρχουν πολλά ενδιαφέροντα podcasts με θέμα τα βιβλία, ένα από τα οποία είναι το εξαιρετικό Ex Libris με πολύ ωραίες μουσικές επιλογές (εκτός από τα ενδιαφέροντα βιβλία).

Αν ξέρετε κάποιο άλλο που θα θέλατε να προτείνετε γράψτε το στα σχόλια να το ανακαλύψουμε!!! Φιλιά!
Φ.

39 σκέψεις σχετικά με το “Is booktube the future?

  1. Ο/Η fanitheblackcat λέει:

    Εμένα οι δύο πιο αγαπημένες μου είναι η Hannah Tay -έκανε ένα υπέροχο βίντεο πρόσφατα για το Amityville horror- και η problems of a booknerd η οποία ασχολείται πολύ με lgbtqia+ βιβλία. Με αυτό το είδος (και όχι μόνο) ασχολείται και η padfootandprongs07. Μου αρέσουν επίσης οι heartfullofbooks,mynameismarines,simply emily’s mind και maddogRebecca. Ενδιαφέρουσες συζητήσεις κάνουν και οι jeanbookishthoughts και booksandquills. Της τελευταίας μου αρέσουν πολύ τα βίντεο για δουλειά σε εκδοτικούς οίκους. Επίσης μ’αρέσει να παρακολουθώ την polandbananasbooks που αν και ως η «διασημότερη» booktuber συμβάλλει στο overhyping βιβλίων,έχει απίστευτο χιούμορ. Αν πας στο κανάλι της,δες την playlist tomfoolery και θα καταλάβεις. Αν ψάχνεις για ήρεμη φωνή δες και την treepaperbook. Το σταματάω κάπου εδώ,γιατί θα αναφέρω κάπου διακόσια ονόματα ακόμη.
    Κάπως σχετικοάσχετο, δεν ξέρω αν στην ελληνική bookish κοινότητα είναι γνωστό το booklikes αλλά εγώ το θεωρώ πολλές φορές καλύτερο από το goodreads. Γίνονται πολύ ωραίες συζητήσεις κι εκεί.

    Αρέσει σε 3 άτομα

  2. Ο/Η MichaelK λέει:

    Φωτεινή μου πολλά ευχαριστώ που περιέλαβες το Ex Libris (επιστρέφει σε λίγες μέρες από τις διακοπές). Παρακολουθώ τους Βιβλιοσκώληκες (Spoilet Alert gr) και την Jean Campbell και πρόσφατα και την Evelyn. Ακόμα έχει αρχίσει να ανεβάζει και η Light Blue Pen.

    Αρέσει σε 1 άτομο

  3. Ο/Η cocooning cat λέει:

    Για πολλούς λόγους θεωρώ πως το booktube δε θα πάρει ποτέ τη θέση που το αρμόζει στο ελληνόφωνο κοινό. Άσε που δεν υπάρχουν και πολλά ελληνικά κανάλια παρά μόνο μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού(;) δυστυχώς! Μακάρι να διαψευστώ!

    Αρέσει σε 2 άτομα

  4. Ο/Η overtheplace λέει:

    Από τις αγαπημένες μου είναι επίσης η Ariel Bisset: https://www.youtube.com/channel/UC7meg6KOPt_CRTLcEiy2lGg και η Lauren: https://www.youtube.com/channel/UC1aNlwOittwJH3qMP4XUkoQ

    *Για να ενσωματώσεις video στο post, πήγαινε στο video που θες -> Κοινή Χρήση -> Ενσωμάτωση και κάνε copy paste στο text του κειμένου σου τον κωδικό 😉
    Από ελληνικά κανάλια πάντως σίγουρα το Spoiler Alert κάνει φοβερή δουλειά! Θα ψάξω και όσα αναφέρεις τώρα^^

    Αρέσει σε 2 άτομα

  5. Ο/Η MichaelK λέει:

    Λοιπόν, καλές μου φίλες, αφού εδώ το συζητήσαμε πρώτα, είστε οι πρώτες που μαθαίνετε ότι ανέβασα το πρώτο βιντεάκι για να δω αν υπάρχει η τεχνική δυνατότητα (κάμερα, επεξεργασίες, ανέβασμα κλπ). Δεν λέω κάτι συγκεκριμένο βιβλιοφιλικά (έχω και άπειρο τρακ) αλλά φαίνεται ότι είναι εφικτό! Θα σας παρακαλούσα αν δε σας κάνει κόπο να το δείτε και να μου πείτε ιδέες, προτάσεις, παρατηρήσεις! Έχω ήδη προγραμματίσει το επόμενο με κανονικό βιβλιοφιλικό περιεχόμενο και θα με βοηθήσει πολύ η γνώμη σας! Για να το δείτε ακολουθήστε το σύνδεσμο:
    https://youtu.be/FxWx8u-chWM (δεν το έχω κάνει αναζητήσιμο ακόμα). Ευχαριστώ για το χρόνο σας!

    Αρέσει σε 1 άτομο

  6. Ο/Η metaphrasi λέει:

    Μιχάλη τέλειο !Μπράβο!!!! Και από τεχνικής άποψης (κάμερα, ήχος, φωτισμός) αλλά και δε φαίνεται να έχεις τρακ (άντε ίσως λιγάκι 🙂 ) Αλλά θα το ξεπεράσεις σίγουρα γρήγορα! Θέλω να εξερευνήσω και τα υπόλοιπα ράφια της βιβλιοθήκης σου και ήδη προσπάθησα να διακρίνω κάποια βιβλία από τις ράχες 🙂 Ανυπομονώ και για βιντεάκια με βιβλιοφιλικό περιεχόμενο 🙂 Επίσης, ένα tip για τα επόμενα προσωπικά προτιμώ τα σύντομα βίντεο γιατί δεν έχω πολύ χρόνο να τα βλέπω αν είναι μεγάλα. 😉 Ευχαριστούμε που το μοιράζεσαι πρώτα μαζί μας!

    Αρέσει σε 1 άτομο

Σχολιάστε